Jouki Tikkanen 

Voimistelija Jouki Tikkanen päättää poikkeuksellisen pitkän ja menestyksekkään kilpailu-uransa

Hyvät ystävät ja fanit! Minun on nyt kymmenen maajoukkuevuoden jälkeen tullut aika jättää kilpailuareenat. Rakastan voimistelua, tanssia ja esiintymistä edelleen koko sydämestäni, joten jatkan työtä lajin parissa valmentajana ja esiintyjänä.

Olen antanut urheilulle kaikkeni ja saanut enemmän kuin koskaan olisin voinut uskoa: ystäviä, kokemuksia, saavutuksia, taitoa. Kiitokset kaikille, jotka ovat olleet mukana urallani, erityisesti valmentaja Titta Heikkilä ja psykologi Paula Arajärvi. On aika siirtyä elämässä eteenpäin ja olen siitä innoissani.Haen esityksiini eläytymistä ja tunnetta

Olen voimistellut kansainvälisellä huipulla pitkään, ja kiertänyt monet maailmancupit ja arvokisat. Urani edetessä olen voittanut monia mitaleja ja saanut upeita palkintoja. Kuitenkin, olen huomannut että parhaat fiilikset saan onnistuneesta eläytymisestä - tekemisen helppoudesta, joka liikuttaa tekijän ja katsojan.

Toukokuussa 2019 voimistelin viimeisen SM-kisani. Välinefinaaleissa pallo-ohjelmassani pääsin täysin sisään musiikkiini Horchat hai Caliptus (hepreaa ja suomeksi Eukalyptusmetsä) ja kaikki temput menivät oikein. Finaalin jälkeen tuttu tuomari tuli onnittelemaan ja kertoi, että oli arvioinut suoritukseni kyynel silmäkulmassa. Se oli unohtumaton palaute.

Vaivattomuus ja onnistunut tulkinta vaativat valtavasti töitä. Ohjelmaan valitut liikkeet ovat toinen toistaan vaikeampia; kauden alussa ohjelman kokonaisuus saattaa tuntua täysin mahdottomalta saada stabiiliksi.

Työ on fyysisesti ja henkisesti vaativaa, mutta raskasta se ei ole. On hienoa saada toteuttaa itseään liikkeellä, tehdä sitä mistä todella nauttii. Monesti valmentajani Titta Heikkilä on saanut toppuutella, jotta voimia jää myös seuraaviin harjoituksiin. Työ – ohjelmien ideointi, rakentaminen ja viilaaminen sekä kunnon ja fysiikan hiominen – yhdessä oman valmentajan kanssa on parasta mitä voi urheilulta toivoa. Parasta ovat myös esiintymiset pienen tai suuren yleisön edessä, onnittelut ja kiitokset faneilta ja ystäviltä.

Ohjelman ja sen sisällön täytyy olla todella varmassa kunnossa ja fysiikan rautaa, jotta suorituksesta on mahdollista nauttia. Kaikki kova työ ja loputtomat toistot ovat onnistumisen arvoisia.


Jouki Tikkanen

14.12.2019

rytminen voimistelija

Jouki kilpaili viimeisen EM-kisansa Minskissä Valko-Venäjällä 2019. Kuva Indrek Kask.