Lapsuus

Voimistelijan elämäntapa alkoi pikkulapsena

Jouki Tikkanen oli kesällä 1999 täyttänyt neljä vuotta, kun hän syksyllä astui Helsingin Kampin liikuntasalin ovesta sisään. Silloinen Elannon Isku, myöhemmin Elise, aloitti kokeiluna näin pienten lasten ottamisen voimistelun treeneihin. Valmentajana oli Larissa Ringinen.

Jouki sopeutui hyvin voimistelijoiden joukkoon. Hän viihtyi pitkiä aikoja istuen voimistelumaton reunalla seuraamassa idolinsa Maria Ringisen treeniä. 

Jo viiden vuoden kuluttua voimistelun aloittamisesta Jouki kilpaili lastensarjoissa Virossa, Venäjällä ja Ukrainassa. Jouki kertoo, että lapsena hän ei ollenkaan jännittänyt kisoissa, mutta mitä pidemmälle ura eteni ja mitä suuremmat panokset kisoissa oli, tuli myös kisajännitystä, välillä liikaakin. 

”Jännityksestä on hyötyä, koska se auttaa hyviin suorituksiin ja onnistumaan tiukassa paikassa.”

Kymmenvuotiaana alkoivat myös kansainväliset leiritykset. Jouki pääsi ensimmäiselle ulkomaiselle leirilleen Venäjälle valmentaja Larisa Gryadunovan isojen voimistelijoiden Julia Huuhtasen ja Julia Romanjukin kanssa. Kansainvälisiä leirityksiä oli koko uran ajan Azerbaidžanissa, Venäjällä ja Ukrainassa.

Vaikka jo lapsena Joukin elämään kuului oleellisesti rytminen voimistelu, hänellä oli paljon harrastuksia. Hän harrasti taitoluistelua, sirkusta, pianonsoittoa ja balettia. Hän opiskeli Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitoksessa kahdeksanvuotiaasta 13-vuotiaaksi, mutta sitten piti tehdä lajivalinta, kun sekä baletin että voimistelun harjoittelumäärät kasvoivat jättämättä aikaa toiselle.

Koulu sujui harrastuksista ja varhain suuresta treenimäärästä huolimatta hyvin. Kesken ala-asteen Jouki siirtyi Rekolan kotikoulusta Kaisaniemen kouluun, jossa toimi  Balettioppilaitoksen integraatioluokka. Yläasteen hän kävi Töölön yhteiskoulussa ja lukion Mäkelänrinteen urheilulukiossa.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Videomuisto Miss Valentine -kisasta vuodelta 2006

Jouki kilpaili vuonna 2006, 11-vuotiaana, Miss Valentine -kisassa Tartossa Virossa. 

Sarjan kaksoisvoitto tuli Suomeen, kultaa Meri Kontkaselle ja hopeaa Jouki Tikkaselle.